Vad är en säker lekplats?

Barn älskar att leka på lekplatser. Här kan de träffa nya vänner, få ut allt spring i benen och få ut all leklust. På offentliga lekplatser ställs det höga krav på säkerhet och säker lek.

Lekplatser har en speciell plats i hjärtat för de allra flesta. Vem har inte gungat så högt att det kittlade i magen? Eller de där spännande rutschkanorna som du fick klättra upp i och som kändes som Everest? Lekplatser är ett perfekt ställe att låta barn få ut all sin energi under kontrollerade former. Över tid har säkerhetstänket ökat och många av de lekparker som fanns på 1980-talet ses nu som rena dödsfällorna. Nu finns det mycket höga krav på säkerhet för att barn ska kunna leka säkert. Så vad krävs egentligen för att en lekplats ska vara säker?

Många olyckor kan undvikas

En viktig detalj på en lekplats är underlaget. Många lekplatser har klätterställningar där barn kan få svinga loss. Under dessa så inser föräldrar snabbt att hård asfalt eller vasst grusunderlag inte är det absolut bästa. Därför bör du kontrollera så underlaget är stötdämpande. En bra lekplats har stötdämpande mattor där det finns risk att barn ramlar ned. Du ser också snabbt om lekplatsutrustning och gungor är i rejäla material som inte svajar och är rangliga. Tycker du att en lekplats ser osäker ut kan du alltid höra med kommunen vem som ansvarar för lekplatsen. För det är den som äger lekplatsen som ansvarar för säkerheten, och du kan ställa krav.