Barnpsykologen: Så hjälper du ditt barn att övervinna rädslor

Som förälder vill man alltid det bästa för sitt barn, och när ens barn kämpar med rädslor och ångest kan det vara svårt att veta hur man kan hjälpa till. Barnpsykologer har sett många fall där föräldrar har gjort allt de kan för att stödja sina barn, men de har också sett fall där föräldrarna har känt sig osäkra på hur de ska hantera situationen.

Förstå vad som orsakar rädslan

Innan du kan hjälpa ditt barn att hantera sina rädslor är det viktigt att förstå vad som orsakar dem. Rädslor kan vara resultatet av olika faktorer, till exempel en traumatisk händelse, en film eller en bok som barnet har sett eller läst, eller en tidigare upplevelse som har lämnat ett avtryck.

Det är också viktigt att komma ihåg att barn har olika personligheter och att vissa barn kan vara mer benägna att utveckla rädslor än andra. Genom att förstå vad som orsakar din sons eller dotters rädslor kan du hjälpa dem att hantera situationen på ett effektivt sätt. Har man svårt med detta kan man naturligtvis kontakta en psykolog som är specialiserad på barn.

Ge ditt barn trygghet

När ditt barn kämpar med rädslor är det viktigt att ge dem känslan av trygghet. Detta kan uppnås genom att skapa en säker miljö för ditt barn där de känner sig bekväma och avslappnade.

Du kan också uppmuntra ditt barn att prata om sina rädslor och känslor. Detta kan hjälpa dem att förstå sina känslor och utveckla strategier för att hantera dem. Det är också viktigt att visa ditt barn att du är där för dem och att du stöttar dem i deras kamp mot sina rädslor.

Undvik att förstärka rädslan

När ditt barn är rädd kan det vara frestande att trösta dem genom att säga att det inte finns något att vara rädd för. Men detta kan faktiskt förstärka rädslan genom att ditt barn känner att de inte blir förstådda eller tagna på allvar.

Istället för att avfärda ditt barns rädslor kan du istället uppmuntra dem att hantera sina känslor genom att använda olika tekniker, till exempel djupandning eller visualisering. Genom att visa att du förstår ditt barns känslor och att du är där för att stötta dem kan du hjälpa dem att utveckla en mer positiv syn på situationen.

Publicerat den
Kategoriserat som Familj