I den här texten ska vi titta närmare på ett område som idag bekymrar många föräldrar. Misstänker du att ditt barn lider av adhd och vill boka in en tid för en adhd-utredning? Här ska vi gå igenom lite kring båda dessa ämnen och göra det genom att svara på några vanliga frågor och svar – enligt följande:
Hur kan jag veta att mitt barn har adhd?
Det viktigaste är att du får en remiss till en professionell adhd-utredning om du misstänker att ditt barn lider av denna neuropsykiatriska funktionsnedsättning. Det finns vissa symptom som kan visa att så är fallet. Upplever du att ditt barn är överaktivt, har svårt att sitta länge och koncentrera sig samt har svårt att styra sina impulser så är detta tre vanliga symptom. Adderar man till detta att barnet exempelvis kan ha svårt att passa tider och att det kan ha svårt att ta till sig – och följa – instruktioner så är det ytterligare två ledtrådar som kan peka mot denna diagnos.
Hur går en adhd-utredning till?
En adhd-utredning innebär att ett team av läkare och exempelvis psykologer undersöker barnet med hjälp av frågor, olika tester, intervjuer och en medicinsk undersökning. Även exempelvis skolan kan kontaktas för ett utlåtande – och givetvis är också du som förälder med under hela processen. Normalt tar det mellan några veckor till någon månad innan en adhd-utredning är klar.
Vad kan en adhd-utredning leda till?
Om barnet de facto har denna funktionsnedsättning så blir en adhd-utredning startskottet för professionell hjälp och stöd. Det kan handla om allt från medicinering till terapi – och där exempelvis skolan kan anpassa undervisningen samt sätta in extra hjälp vid behov. Det är definitivt ingen dom att få diagnosen, det handlar om en nystart där man kan börja arbeta med helt nya förutsättningar.